Biti strogi ili popustljivi roditelji?

Dr. Phil tvrdi kako postoje tri tipa roditeljstva - autoritaran, egalitaran i permisivan. Autoritarnim i permisivnim roditeljima često se “lijepe” negativne etikete poput strogoće, no dr. Phil tvrdi da je to pogrešno. Iako preuzima kontrolu pri rješavanju problema te djetetu daje više smjernica, roditelj snažnog autoriteta nije diktator ni kontrol-frik.
Ako se pristup roditelja djetetu temelji na ljubavi i brizi, tim se stilom postiže suradnja između roditelja i djece. Permisivni, popustljivi roditelji nisu pasivni, neuključeni, nemarni i kolebljivi - kako ih se često etiketira. Oni samo imaju nježniji pristup temeljen na metodi pokušaja i pogrešaka.
Djetetu daju više slobode, a interveniraju samo kada ono skrene s puta. Ovaj stil zato zahtijeva više napora roditelja jer moraju usaditi djetetu visok stupanj odlučnosti i samoodređenja. Takav pristup temelji se na izreci: “Daj čovjeku ribu i nahranio si ga za jedan dan, no naučiš li ga pecati, nahranio si ga za čitav život”. Najučinkovitiji je u prijenosu vještina, vrijednosti i samopoštovanja na djecu koja uče odgovorno odlučivati.
Egalitarni roditelji su vrlo fleksibilni kad je riječ o disciplini te djeci daju važnu ulogu u odlučivanju. Njihova obitelj funkcionira kao tim i svi su uključeni u postizanje ciljeva.

Nema komentara:

Objavi komentar